Marita Hellberg 1940-2021 

Muistokirjoitus julkaistu Turun sanomissa 28.2.2021

Turun Nummenpakalla syntynyt ja vaikuttanut Koskisen kuuden tyttären perheen esikoistytär ja Turun Jyryn joukkuevoimistelijoiden todellinen äitihahmo Marita Hellberg menehtyi sairauden uuvuttamana aurinkoisena talvipäivänä 10.02.2021.

Hänen pitkä ja ansiokas seuratoimijaura voimistelun parissa alkoi jo pikkutyttönä, kun hän meni silloisen Kaarinan Jyryn, nyttemmin Turun Jyryn, voimistelutunnille isänsä taluttamana.

Jo varhain, 12-vuotiaana, hän otti tehtäväkseen laatia Lumihiutale-tanssin Jyryn vuosijuhliin. Saman vuoden syksynä hän aloitti myös muiden voimistelijoiden ohjaamisen.

Ohjaamisen ohella hän itse voimisteli joukkueessa ja kilpaili 80-luvun loppupuolelle asti.

Vaikka Maritalla ja miehellään Raimolla ei ollut omia lapsia, niin hänellä oli suuri rooli kasvattajana, kouluttajana ja muistojen luojana lukemattomille perheille. Maritalla oli loistava sosiaalinen taito saada kaikki mukaan toimintaan. Hän laati useita monen sadan henkilön kenttäohjelmia TUL:n piiri- ja liittojuhliin eri vuosikymmenillä, viimeisimpänä vuonna 2019, ja näihin ohjelmiin hän sai mukaan myös perheiden miesväen. Kuntovoimistelun ohjaus oli hänelle sydämen asia ja sen parissa vierähti vuosia aina sairastumiseensa asti.

Marita valmensi yli 65 vuotta Turun Jyryssä suuren määrän joukkuevoimistelujoukkueita ja tanssiryhmiä, joiden pienet jumppatytöt varttuivat Maritan opeissa vuosien saatossa sulavaliikkeisiksi nuoriksi naisiksi. Valmennus oli vaikuttavaa myös varttuneemman ikäisten ryhmissä. Ennen eläkeikää kaikki valmennus ja ohjaustoiminta tapahtui vapaaehtoistoimintana omalla vapaa-ajalla päivätyön jälkeen.

Maritassa oli luovuutta, lämpöä, jämäkkyyttä ja myös periksiantamattomuutta. Valmentajana hänellä oli poikkeuksellinen taito luoda ryhmilleen voimakkaan tunnelatauksen omaava tarina. Tarinan ympärille hän laati koreografian, jossa yhdistyi kehon ja mielen liike niin, että suorittajalleen syntyi tästä voimakas elämys ja ikiaikainen muisto. Maritalla oli tapana ottaa myös joukkueen voimistelijat mukaan koreografioiden työstämiseen, ja niiden kehittely Maritan alkuideasta valmiiksi kokonaisuuksiksi kannusti joukkuetta ideoimaan, ehdottamaan ja luomaan uutta liikettä. Samalla joukkueista hioutui tiiviitä yhteisöjä, joiden yhteishenki kantoi pitkälle nuoruuden myrskyjen yli aina aikuisiän ystävyyssuhteiksi.

Maritan valmentamat joukkueet saavuttivat SM-mitaleja, TUL:n liiton ja piirin mestaruuksia ja ryhmät tekivät myös kokemusrikkaita matkoja ulkomaille.

Rakkaus voimisteluun ja virtaavaan liikkeeseen yhdistää Maritan kanssa kasvaneita voimistelijoita edelleen. Vielä eläkkeelläkin Maritan tytöt nauttivat voimistelusta yhdessä.

Turun Jyryn Voimistelujaoston , TUL:n Varsinais-Suomen piirin Voimistelujaoston ja Veteraanijaoston sekä Voimisteluliiton Länsi-Suomen alueen vapaaehtoistoimijana hän oli monessa mukana.

Maritan elämäntyö ja esimerkki vapaaehtoisen seuratyön merkityksestä lasten liikuntakasvatuksessa ja kaikenikäisten harrasteliikunnassa on arvokas perintö urheiluseuratyöllemme. Maritan perintö elää edelleen hänen voimistelijoidensa kautta jokaisen aloittelevan jumpparin innostuneessa katseessa, joukkuevoimistelijan aaltoliikkeessä ja kuntojumpparin hyvässä fiiliksessä jumpan jälkeen.

Turun Jyry ry