Joukkuevoimistelu

Tällä hetkellä Turun Jyryssä kilpailee joukkueita Stara-sarjassa, 8-10-sarjassa, 10-12-sarjassa, sekä yli 18 v. kilpasarjassa.

Keväisin kilpaillaan vapaa-ohjelmilla ja syksyisin alle 14-vuotiaat sekä kilpasarjat kilpailevat välineohjelmilla. Välineet on jaettu ikäsarjojen mukaan. 10-12-vuotiaat kilpailevat parillisina vuosina naru-ohjelmalla ja parittomina vuosina pallo-ohjelmalla. 12-14-vuotiaat SM-sarjan joukkueet kilpailevat vanneohjelmalla. Kaikki kilpasarjojen joukkueet sekä alle 10-vuotiaiden joukkueet saavat itse valita välineensä, joihin edellisten lisäksi kuuluu myös naru, keilat ja nauha.

Valmennusjärjestelmä

Turun Jyryssä toteutetaan joukkuevoimistelun ikäkausijärjestelmää. Kussakin ikäkaudessa (alle 8v, 8-10v, 10-12v) on vähintään kaksi joukkuetta, joista toinen on kyseisen ikäkauden edustusjoukkue.

Valmennusjärjestelmän tavoitteena on taata kaikille turvallinen harjoittelu omalla taitotasollaan ja oman motivaation mukaan. Jokaisella voimistelijalla on mahdollisuus nousta edustusjoukkueeseen kehityksen mukaan aina kauden vaihtuessa.

Saman ikäkauden joukkueet ja valmentajat tekevät tiiviisti yhteistyötä valmennuksen ja harjoittelun kehittämiseksi. Kullekin ikäkaudelle järjestetään kerran viikossa ikäkausivalmennusta, jolloin joukkueet harjoittelevat yhdessä. Näin voimistelijoiden siirtyminen joukkueiden välillä on saumattomampaa.

Joukkuevoimistelu - esteettinen ja taiteellinen kilpailulaji

 

Joukkuevoimistelu on taitolaji, joka on kehittynyt suomalaisesta naisvoimistelusta kansainväliseksi kilpaurheilulajiksi. 

Joukkuevoimistelu koostuu monipuolisista vartalon liikkeistä, tasapainoliikkeistä, hypyistä ja muista liikkeistä kuten käsi- ja jalkaliikkeistä sekä hyppelyistä. Laji vaatii voimistelijalta liikkuvuutta, tasapainoa, koordinaatiota ja rytmitajua ja siinä korostuvat vartalon liikkeiden virtaavuus, ilmaisullisuus ja esteettisyys. Hyvälle suoritukselle on ominaista yhteinäisyys ja yhtäaikaisuus. Joukkuevoimistelu on laji, jossa liikkeet ja musiikki muodostavat yhdessä taiteellisen ja urheilullisen kokonaisuuden.